Module Archived Articles

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 2
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Όταν δεν ξέρεις που πας, κοίτα από πού έρχεσαι. 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΠΕΤΡΩΤΟΥ  ΔΟΜΟΚΟΥ

ΕΤΟΣ  ΙΔΡΥΣΗΣ  1980 

Ιστορικό ίδρυσης του συλλόγου 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρωτού ιδρύθηκε το έτος 1980. Η ίδρυση και η λειτουργία του συλλόγου είναι ιδέα που συνέλαβε ο γεωπόνος Κώστας Καραμήτρος και υλοποίησε μια ομάδα νέων ανθρώπων τότε, με επικεφαλής τον ίδιο και το δάσκαλο Σταύρο Τζουβάρα. Ήταν νέοι και  διέθεταν μεγάλο ενθουσιασμό, πάθος για δημιουργία, ειλικρινή αγάπη και ενδιαφέρον για προσφορά στον τόπο καταγωγής τους.

Η ίδρυση του συλλόγου ανταποκρίθηκε στις ανάγκες των συγχωριανών μας για επικοινωνία, έκφραση, αλληλεγγύη και δημιουργία στενών ανθρώπινων σχέσεων.

Από το 1980 μέχρι σήμερα μετέχουμε σε ένα όμορφο ταξίδι πολιτισμού και παράδοσης, νοσταλγίας και συναισθημάτων.

Καταλυτική, για την ανοδική  πορεία του συλλόγου, ήταν η παρουσία του επιτίμου προέδρου Δημήτρη Φυσέκη.

Σήμερα ο πρόεδρος Γεώργιος Αρβανίτης, ακούραστος εργάτης της παράδοσης, με την παρέα του μας ξαφνιάζει θετικά με τον πλουραλισμό των πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιεί. 

Σκοποί του Συλλόγου 

  Οι σκοποί της ίδρυσης του Συλλόγου είναι: 

 • Η συμβολή στην προσπάθεια για τη βελτίωση του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου των μελών του και των κατοίκων του Πετρωτού γενικότερα.
 • Η αναθέρμανση και σύσφιξη των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των μελών του συλλόγου και η συντονισμένη εκδήλωση ενδιαφέροντος για το χωριό. Σύνδεση και επαφή με άτομα που κατάγονται από το Πετρωτό και ζουν εκτός χωριού.
 • Η διάσωση, διατήρηση, καλλιέργεια και διάδοση των τοπικών ηθών, εθίμων και παραδόσεων.
 • Η κατασκευή Πνευματικού Κέντρου στο Πετρωτό και η λειτουργία σε αυτό δανειστικής βιβλιοθήκης καθώς και δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου.
 • Η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την επίλυση τοπικών προβλημάτων καθώς και για την προβολή και τον εξωραϊσμό του χωριού μας.
 • Η συνεργασία με Πολιτιστικούς συλλόγους ή άλλους φορείς της ευρύτερης περιοχής με κοινούς ή παρόμοιους ή συναφείς σκοπούς.
 • Η διατήρηση, προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος. 

Μέσα επίτευξης των σκοπών και στόχων του Συλλόγου 

  Τα μέσα επίτευξης των σκοπών και στόχων του Συλλόγου είναι: 

1)  Η οργάνωση μορφωτικών, ψυχαγωγικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. 

Στις εκδηλώσεις αυτές περιλαμβάνονται: 

 • Πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι στο χωριό.
 • Αναβίωση και ανάδειξη των εθίμων του χωριού μας.
 • Θεατρικές παραστάσεις στο χωριό.
 • Διοργάνωση διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων και άλλων συναφών εκδηλώσεων.
 • Χοροεσπερίδα στη Λαμία τη χειμερινή περίοδο.
 • Μουσικοχορευτικές βραδιές ψυχαγωγίας των κατοίκων που διαμένουν στο χωριό, στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου, για την καλλιέργεια σχέσεων προσέγγισης, αλληλεγγύης και αγάπης.
 • Καταγραφή της ιστορίας του χωριού μας και ανάδειξη του κάστρου, που κατά τους ιστορικούς είναι η ακρόπολη της αρχαίας πόλης με το όνομα Ερινεός, ως σημαντικού ιστορικού μνημείου. 

2)  Η πραγματοποίηση εκδρομών σε ιστορικούς, αρχαιολογικούς και τουριστικούς χώρους, που εκτός από ψυχαγωγικό διαδραματίζουν και εκπαιδευτικό ρόλο. 

3)  Η δημιουργία τράπεζας αίματος. 

4)  Η λειτουργία τμημάτων εκμάθησης παραδοσιακών χορών. 

5)  Η έκδοση και κυκλοφορία εντύπων πολιτιστικού, ιστορικού, λαογραφικού και γενικά ενημερωτικού περιεχομένου που σχετίζεται με το χωριό. 

6)  Η δημιουργία ιστοσελίδας στο διαδίκτυο και η διαρκής ενημέρωσή της με θέματα που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, την παράδοση και την ιστορία του χωριού μας καθώς και της ευρύτερης περιοχής.  

Αποτίμηση της τριακονταετούς και πλέον δράσης του Συλλόγου 

Μετά από τριάντα και πλέον χρόνια λειτουργίας του, ο σύλλογός μας έχει να παρουσιάσει ένα πλούσιο πολιτιστικό έργο.

Η παρέμβασή του στα πολιτιστικά δρώμενα του νομού Φθιώτιδας και γενικότερα της Κεντρικής Ελλάδας (Στερεάς και Θεσσαλίας) είναι διαρκής και καθοριστική.

Από το πλήθος των δραστηριοτήτων και των εκδηλώσεων του συλλόγου μας κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε ενδεικτικά τις παρακάτω: 

1)  Εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στο χώρο της Τσατμαλάς (ειδυλλιακή δασώδης περιοχή κοντά στο χωριό).

Ειδικά την Πρωτομαγιά του 2012 και παρουσία χιλιάδων επισκεπτών,   

πραγματοποιήθηκε πλήθος εκδηλώσεων όπως:         

 • Αναβίωση παιχνιδιών, που παίζονταν πριν την έλευση του ποδοσφαίρου, από ομάδες του χορευτικού του συλλόγου. 
 • Αναβίωση καθημερινών δραστηριοτήτων των κτηνοτροφικών νοικοκυριών του χωριού μας, όπως παραγωγή βουτύρου με τον παραδοσιακό τρόπο, παραγωγή τυριού, παρασκευή παραδοσιακής γαλατόπιτας, κούρος προβάτων κ.ά. 
 • Χοροί από τα τμήματα του χορευτικού του συλλόγου. 
 • Ολοήμερο γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα. 

2)  Η αναβίωση του πανηγυριού στις 26 Ιουλίου, ημέρα που εορτάζει και τιμάται η προστάτιδα του χωριού Αγία Παρασκευή. Στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου πραγματοποιούνται εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, διήμερης ή τριήμερης διάρκειας, με αποκορύφωμα το γλέντι της βραδιάς της 26 Ιουλίου με παραδοσιακή δημοτική μουσική.

Η πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση, το μεγάλο πλήθος ανθρώπων που συρρέει, το φημισμένο κατσίκι Πετρωτού, η άψογη διοργάνωση και εξυπηρέτηση, είναι παράγοντες που δίνουν μία άλλη διάσταση και καθιστούν το πανηγύρι ξακουστό στην επαρχία Δομοκού και ευρύτερα. 

3)  Η χοροεσπερίδα στη Λαμία  που γίνεται το χειμώνα, το τελευταίο Σάββατο του Γενάρη, έχει πάντα μεγάλη επιτυχία λόγω της αθρόας προσέλευσης τόσο των συγχωριανών μας όσο και φίλων του συλλόγου μας. 

4)  Αναβίωση του εθίμου του τραγουδιού των Φώτων. 

5)  Η δημιουργία τράπεζας αίματος. 

6)  Εκδρομές εντός και εκτός Ελλάδας. 

7)  Κοινές πολιτιστικές εκδηλώσεις με άλλους Πολιτιστικούς Συλλόγους. 

8)  Δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου στο χωριό, σε αίθουσα του Δημοτικού σχολείου, σε συνεργασία με τον πάρεδρο του Δημοτικού διαμερίσματος Πετρωτού Χρήστο Αυγεραντώνη. 

9) Συμμετοχή στον εξωραϊσμό του χωριού μας, με δενδροφύτευση του κεντρικού δρόμου. 

Να επισημάνουμε ότι εκδηλώσεις όπως της Πρωτομαγιάς, το τραγούδι των Φώτων και το πανηγύρι του Ιούλη αποτελούν πλέον θεσμό.

Να τονίσουμε ότι οι περισσότερες από αυτές τις εκδηλώσεις γίνονται με τηλεοπτική κάλυψη, γεγονός που προβάλλει το χωριό μας και τους διάφορους χορηγούς που κατά κανόνα είναι συγχωριανοί μας. 

Να τονίσουμε επίσης ότι μένει ανεκπλήρωτος ο στόχος δημιουργίας του Πνευματικού Κέντρου στο Πετρωτό, παρότι τα πρώτα Διοικητικά Συμβούλια που εξελέγησαν κατέβαλαν επίπονες και άοκνες προσπάθειες και διέθεσαν μεγάλα χρηματικά ποσά για το σκοπό αυτό.

Σήμερα, που με την πλούσια δράση μας δικαιούμαστε πλέον να καυχόμαστε ότι είμαστε από τους πλέον δραστήριους Πολιτιστικούς Συλλόγους στην περιοχή της Φθιώτιδας και πέραν αυτής, δρα ως ανασταλτικός παράγοντας στην πορεία του συλλόγου μας, η έλλειψη χώρου στέγασής μας στο χωριό.

Ιδανικό χώρο στέγασης αποτελεί το Δημοτικό Σχολείο του χωριού μας που πλέον δεν λειτουργεί και στο χώρο του οποίου κάναμε πολλές παρεμβάσεις για τον εξωραϊσμό του. Θεωρούμε ότι και σκόπιμο κρίνεται και καθίσταται επιτακτική ανάγκη να παραχωρηθεί στον Πολιτιστικό Σύλλογο.

Έτσι αφενός ο Σύλλογος θα έχει ένα σημείο εκκίνησης και αναφοράς για την απρόσκοπτη λειτουργία του και αφετέρου θα αναλάβει τη συντήρηση  του κτιρίου, που όπως φαίνεται θα εγκαταλειφθεί στη φθοροποιό δράση των στοιχείων της φύσης και του χρόνου. Θεωρούμε ότι ο καταλληλότερος τρόπος για να πεισθεί η Δημοτική Αρχή είναι το πλούσιο τριακονταετές πρόγραμμα δράσης του Συλλόγου μας, η αγάπη μας για το χωριό, ο πόθος μας για την προβολή του, το ήθος που επιδείξαμε, η αυστηρή μας προσήλωση στα πολιτιστικά δρώμενα και η αγάπη των χιλιάδων συγχωριανών και  φίλων που μας στηρίζουν. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου εκφράζει την ικανοποίησή του για τη στήριξη που παρέχει στο σύλλογο η τοπική κοινωνία, δημιουργώντας  έτσι τις συνθήκες και τη δυναμική για την υλοποίηση στο μέγιστο βαθμό των σκοπών και των στόχων που έχει θέσει.

Η σχέση συλλόγου και κατοίκων είναι αμφίδρομη, με τελικό στόχο μια πιο ποιοτική ζωή, στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας.